Om prevention och implementering
Preventivt arbete kan ske på flera olika arenor i samhället, allt från idrottsföreningen till arbetsplatsen. De två mest välbeforskade områdena är hemmet och skolan. Flera goda exempel på preventiva program återfinns i rapporten Med många bäckar att stämma i utförd av forskare på Uppsala universitet på uppdrag av Skandias Idéer för livet.
Det är viktigt att välja rätt metod att arbeta med. Lika viktigt är det att välja bort verkningslösa eller skadliga metoder. Som exempel kan nämnas den samling av metoder som i USA kallas för Scared straight, som handlar om att använda skrämselpropaganda för att avskräcka ungdomar från att begå brott. Syftet med insatserna var goda, men sedan visade forskning att de tvärtom ökar ungdomsbrottsligheten. Trots att arbetssättet gör mer skada än nytta, och att flera myndigheter avråder från användandet (exempelvis Socialstyrelsen) används metoden fortfarande över hela världen.
Att arbeta med en evidensbaserad metod kräver också att den implementeras på ett bra sätt i rätt kontext. Vestigio är en samarbetspartner som hjälper aktörer att arbeta med verkningsfulla preventiva program på rätt sätt. Detta sker till exempel via tydliga tillvägagångssätt kring utbildning och handledning. En annan central del är att hjälpa till med lokala uppföljningar samt utvärdering av effekt.
Verksamheten kretsar för närvarande kring implementering av ett program som heter PAX i skolan. Vi arbetar också aktivt för att kunna börja sprida fler program framöver.
PAX i skolan (en version av Good Behavior Game) är ett program som används i skolor för att skapa ett klassrumsklimat som präglas av trygghet, glädje och studiero. I långtidsuppföljningar i andra länder har man sett att det leder till att fler går vidare till högre studier, minskad kriminalitet och minskad suicidalitet. Arbetet utförs av kommuner, med träning och handledning från Vestigio. Hittills har vi har implementerat PAX i 46 kommuner och över 2000 klassrum. Vestigio är svensk licenshållare för PAX i skolan, i samarbete med PAXIS institute. Läs mer på PAX i skolans hemsida.
Samarbeta med oss
Ett verkningsfullt preventivt arbete kräver samarbete. Tillsammans med andra ideella organisationer, forskningsinstitut och beslutsfattare kan vi nå ut till fler människor och göra en större skillnad.
Tidigare har styrelsemedlemmarna i Vestigio samarbetat med Stockholms länsstyrelse i kulturanpassningen av materialet för PAX i skolan, samt med Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet vid pilotstudien.
Ett nuvarande samarbete pågår med Linnéuniversitetet kopplat till en storskalig vetenskaplig utvärdering av PAX i skolan, kallad Minervastudien.
Kontakta oss gärna för att diskutera hur vi kan arbeta tillsammans för att främja psykisk hälsa!